O nama

Prirodni kamen cijenimo radi njegove trajnosti i lijepog izgleda. Oduševljava nas u ostacima veličanstvenih megalitnih kultura, u egipatskim piramidama ili piramidama plemena Inka te u mramornim kipovima grčkih i rimskih božanstava. Iznenađuje nas u indijskim svetištima, uklesanima u žive stijene, u japanskim vrtovima s promišljeno raspoređenim kamenjem, u kamenitim čipkastim uresima maorskih palača i gotskih ckvi…

TRAJNOST

Kamen je vječan materijal. To dokazuju brojna zdanja iz prošlosti, koja su se očuvala upravo zahvaljujući njemu. Pogled na grčki hram ili rimske ostatke uvijek u nama budi poštovanje prema kamenu. Spomenuta zdanja izrađena su od masivnog kamena kakav se danas više takoreći ni ne ugrađuje. Razlog su njegova težina i cijena, koje su često povezane sa zahtjevnom tehnologijom prerade prirodnog kamena. Danas se uporaba kamena svela na oblaganje pločama koje mogu biti rezane, polirane, pjeskarene… Oblažu se najčešće podovi, zidovi, stupovi, stube i drugi elementi arhitekture …..

LIJEP IZGLED

     Odluci za ugradnju prirodnog kamena često pomaže činjenica da je kamen prirodni materijal, koji se ne odlikuje samo svojom trajnošću, već i lijepim izgledom. Ljepota nije nužno povezana s poliranim materijalom. Jer, današnje mogućnosti površinske obrade kamena su vrlo raznolike. Od tradicionalnih kao što su štokanje, šiljenje, brazdanje… do suvremenih strojnih, a to su pjeskarenje, paljenje, grebenanje… Tako obrađene površine nisu klizave, zbog čega su prikladne za sve vrste vanjskih površina

RAZNOLIKOST PRIRODNOG KAMENJA

Više je vrsta kamenja prikladnog za daljnju uporabu. Zbog jednostavnijeg postupka trgovci ih dijele u dvije velike skupine: granite i mramore. U granite  ubrajamo i neke tvrđe vrste kamena, a u mramore one mekše, između ostalih i vapnence. Svakako treba spomenuti i porfire, kvarcite i pješčenjake, koji su vrlo omiljeni posebno kod uređenja vanjskih površina.

     Granit je najučestaliji, a tehnički gledano i najvažniji kamen. Tvrđi je i otporniji od vapnenca i mramora pa stoga i prikladniji za popločavanje prostora s velikom frekvencijom prometa. Graniti su vrlo iskoristivi, prikladni za popločavanje unutarnjih i vanjskih prostora, izvedbu stuba, obloga, pultova, fasada… Cijenjeni su ne samo radi izvanrednih mehaničkih i fizikalnih svojstava, već i radi široke palete boja u kojima se nude. Pravilnom kombinacijom oblika i boja materijala možemo dobiti neograničeni broj uzoraka popločenih podova.

 Mramore cijenimo zbog njihove ljepote i sjaja. Odlikuju se širokom paletom uzoraka; razlikujemo cjelovite mramore (unito), venaste (venato) i sastavljene (fiorito) iz ostataka školjki i koralja. U mramore trgovački ubrajamo i vapnence, a uslovno i travertine. Mramori su mekši i slabije otporni od granita te su stoga neprikladniji za vanjsku primjenu. Međutim, iznimno su prikladni za izradu unutarnjih podova, polica, obloga i raznih masivnih dekorativnih elemenata (stupova, kamina, posuda…)

 Travertin prepoznajemo po rupicama koje mogu zauzimati i do 30 posto mase kamena. Zbog dobrih izolativnih (toplotnih i akustičnih) svojstava koriste se za obloge fasada i unutarnjih zidova. Travertini su većinom svijetlih (pješčanih do žutosmeđih boja), ali mogu biti i tamniji (crveni, smeđi…)

Porfir, koji se pokatkad naziva i porfido, ubrajamo zajedno s kvarcitom u tvrđe vrste kamena, jer je njihova otpornost na habanje i vremenske utjecaje jako velika. Porfire i kvarcite zato prije svega koristimo za popločavanje vanjskih površina. Imaju cjelovitu teksturu, a tonovi boja su sivozeleni, crvenosmeđi, rjeđe žutosmeđi i ružičasti. Porfiri mogu biti cijepani (nepravilnih oblika) ili rezani (pravilnih oblika)

 Pješčenjaci se međusobno razlikuju s obzirom na vrstu osnovne stijene (kremene, vapnenastei dolomitne, laporaste i glinaste), pa su zato različito otporni na habanje i vremenske utjecaje. Većinom imaju zrnatu ili pješćanu strukturu, a boja im je svijetlosiva, sivkastozelena, žutosmeđa, a i ružičasta

KAKO ODABRATI KAMEN

   Mramori i vapnencipripadaju osjetljivijim materijalima. Možemo ih preporučiti za sve vrste unutarnje uporabe; mogu se koristiti i vani, ali u područjima umjerenije klime.

Graniti mogu više izdržati pa se zato njihova uporaba ne ograničava samo na fizikalna svojstva.

Porfiri i kvarciti su, prinjerice, vrlo omiljeni za popločavanje vanjskih površina uz samostojeće kuće.     Općenito, odabir nije nimalo jednostavan i nikada nije konačan. Najbolje je da se prije konačnog izbora prirodnog kamena posavjetujemo sa stručnjacima – Arhitekt, Klesar i sl.

MAŠTA RADI SVAŠTA

    Prije naručivanja kamenog poda, stuba, pulta ili drugih elemenata arhitekture kod klesara (kamenoklesara), popričajte s arhitektom, koji će nadograditi Vaše zamisli i uskladiti ih s postojećim prostorom, njegovim sadržajem, frekventnošću i značajem

 

  Kamen može biti i samo maleni, ali zato vrlo bitan dodatak. I zato – oslobodite svoju maštu!

Djelatnosti..

  • Izrada nadgrobne galanterije
  • Izrada spomen ploča
  • Izrada nadgrobnih spomenika